TABUNG SAKURA

Sunday, December 26, 2010

Salah Ke Kalau Gemuk

Aku terbaca satu benda ni. Aku memanglah sentap. Benda berkaitan orang gemuk. Entahlah. Aku selalu sangat tak faham. Tak faham tentang mentality orang lain.

Ada orang cakap orang gemuk itu macam tak layak dapat kebahagian. Orang gemuk tak layak ada pakwe mahupun secret admire. Orang gemuk tak layak pakai baju lawa lawa. Orang gemuk tak boleh jeling jeling jeling lelaki. Orang gemuk tak layak  dressing macam model. Orang gemuk tak layak bergaya. Dan macam macam lagi. Semua tak boleh. Tinggi sangat ke darjat orang kurus itu?

Hina sangat ke jadi orang gemuk? Mulia sangat ke jadi orang kurus? Teruk sangat ke jadi orang gemuk? Baik sangat ke jadi orang kurus? Kenapa terlalu mendesriminasikan saiz badan seseorang? Salah ke kalau seseorang itu gemuk? Tak layak ke dia diberi layanan sama macam orang kurus?

Entahlah. Aku tak faham. Aku gemuk. Aku sangat terasa kalau orang cakap pasal orang gemuk. Macamlah orang kurus itu bagus sangat. Saiz badan tak melambangkan apa apa pun. Cuma saiz. Jangan bongkak dengan saiz badan. Biar gemuk janji hati senang. Jangan kurus tapi banyak hutang. Biar gemuk janji senyum. Jangan kurus tapi sedih. Jangan sebab orang itu gemuk, ada yang buat dosa tambahan. Kalau kurus tapi banyak dosa pun tak guna jugak kan? So fikirlah sendiri.


*Memang aku gemuk. So ada masalah dengan itu? Sila jangan dengki sebab aku gemuk.*

4 comments:

kisah aku said...

i sgt bahagia jd gemuk sbb semua org slalu ckp i cute...heheh org non ade otak yg suka ckp mcm tu...sabau k...yg penting kite kenal sape dr kite...

sakura lover's said...

entah sis..sedih rasanya dengar org lain ckp mcm tu...saya try untuk terima semua kata kata tu..

misz beauty said...

jangan pandang rendah pada diri sendiri oke... kurus tapi hati tak mulia pun tak de guna kan.... ;-)

sakura lover's said...

you are right..=)

SEHATI BERDANSA