TABUNG SAKURA

Saturday, March 19, 2011

Sopan Santun Itu Gedik Sangat Ke?

Aku sebenarnya kagum melihat orang yang sangat sopan santun. Orang yang penuh tataterbit dalam semua tindakan. Orang yang sangat polite bila bercakap. Apatah lagi bila orang tu sangat sangat menjaga langkah bila bergerak. Means jalannya teratur macam model yang buat catwalk tu. Lagi kagum bila diaorang bersuitkan baju kurung, takpun baju kebaya. Aku memang respect habislah orang macam tu.


Actually aku teringin sangat nak jadi selembut dan sesopan itu. Teringin sekali nak jadi ala ala perempuan melayu terakhir. Paling paling koman pun teringin nak jadi ala ala finalis gadis melayu macam kat televisyen tu. Mesti bestkan kalau jadi sesopan dan selembut tu?

Tapi bila aku terbayangkan diri aku sendiri, aku rasa macam mustahil sangat. Senang cerita kalaulah siapa yang kenal aku secara dekat, takpun pernah kenal aku secara jauh, mesti diaorang tahu aku perempuan yang macam mana. Kelam kelibut, ribut dan meroyan kekadang. Itulah aku. Macam nak terbalik jugak dunia kampus ni selalu aku buat. Hahahaha.

Entahlah. Entah kenapa aku sangat teruja bila tengok perempuan yang sopan apatah lagi yang lembut dan lemah gemalai. Tercabar keimanan aku sebagai perempuan. Aku sampai kekadang terlepas cakap, “..tak penat ke hah dia jadi lembut, ayu macam tu? Tak letih ke cakap sopan sopan macam tu?...” Hehehe. Jujur memang selalu sangat aku terlepas, tertanya kat kawan kawan aku. Nampak tak aku dah hilang ciri ciri perempuan yang sepatutnya pemalu? Tapi itulah diri aku. Susah bila hidup dan diri aku dah sebati dengan benda benda macam ni.

Dulu pernah aku tanya kat kawan kawan aku. If aku nak jadi ala ala perempuan melayu terakhir yang macam tu, layak tak aku? Tapi mostly kawan kawan aku kata aku giler. Buang tebiat. Gedik. Tengok, aku sangat bernasib baik bila dikurniakan kawan kawan yang sangat jujur dalam mengeluarkan pendapat masing masing. Untungkan dapat kawan kawan yang macam ni. Alahai kawan, kawan. Nasiblah kawan! Hahahaha.

Tapi betul aku teringin sangat nak jadi macam tu. Baru nampak ayu. Uplah sikit saham aku. Hahahahaha. Tak adalah, aku actually cuba nak berubah. Berubah kearah positive. Tak salahkan? Bukan apa, aku kekadang sakit telinga jugak bila ada orang merungut tentang kekasaran aku. Kekasaran yang bagi aku tak kasar. Kekasaran yang bagi aku biasa untuk aku. Kekasaran yang aku rasa sangat lembut untuk aku. Tapi tetap kasar untuk orang lain. Kekasaran yang aku tak sedar.

Ada orang kata jalan aku berterabur. Ada orang kata tangan aku seolah olah berkawad bila berjalan. Ada orang kata aku bercakap kuat. Ada orang kata aku suka cakap marah marah. Ada orang kata aku macam macam. Tapi bagi aku, itu adalah aku. Diri aku yang sebenarnya. Aku bukannya supermodel nak jalan macam model kat atas pentas. Aku bukan sengaja jalan mengayun tangan,kalau aku jalan kaku,badan aku tak seimbang. Aku bukan cakap kuat sebab aku sengaja menjerit. Aku cakap kuat dah memang suara aku kuat. Kang kalau aku cakap berbisik bisik, ada yang tak dengar. Tak pun aku jugak kene cop gatal! Aku cakap kuat bukan sebab aku marah pun. Tapi dan memang nada aku marah ke gurau ke, volume suara aku dah memang macam ni. Takkan nak keluar suara Siti pulak! Nanti ada pulak yang dating mintak sign kat aku. Tak pasal aku menang ABPH nanti. Masalah negara betullah.

Tapi betullah. Aku janjilah. Aku janji aku cuba jadi lembut sikit. Jadi sopan sikit macam perempuan normal lain. Cuba jadi lemah lembut, gemalai macam penari. Cuba. Ya,aku cuba! Tapi kalau boleh, aku jadilah perempuan melayu terakhir. Tapi kalau tak boleh, aku just hope nak jadi perempuan yang melayu yang bersopan santun pun dah cukuplah. Boleh kan?

*Misi untuk menyiapkan segala assignment kian terasa. Semoga aku berjaya!Hahahahaha*

2 comments:

cEro said...

kalo ko rase jdi diri sndri skang sudah memadai, tak perlu berubah hanya nk puaskan hati org..kan?

apa yg penting adalah diri kita, org lain lain citer..

sakura lover's said...

cero:keadaan selalu memaksa aku jadi orang lain..tapi aku memang ingat nk berubah..but slow2..

SEHATI BERDANSA